Spring Academy – Askel konsultoinnin maailmaan

Aleksi Pesonen 21.2.2022

Spring Academy on Spring Advisorin oma traineeohjelma, jonka avulla joka kevät ja syksy 1-2 opiskelijaa saa mahdollisuuden tutustua liikkeenjohdon konsultoinnin maailmaan. Traineejakso kestää noin 4 kuukautta.

Spring Advisorin tiimissä on ollut koko toiminnan ajan ollut mukana liikkeenjohdon konsultoinnin harjoittelijoita. Vuosien varrella yhteensä noin 20 motivoitunutta opiskelijaa ovat päässeet tutustumaan konsultoinnin saloihin kirjavien tehtävien ja ammattimaisen tuen avulla. Loppuvuodesta 2021 Springin toimistolla syntyi ajatus traineeohjelman konseptoinnista. Tämä blogi kertoo nyt, mistä on kyse.

Tavoitteena kokonaisvaltainen ja miellyttävä harjoittelukokemus

Spring Academyn lähtökohtana on tarjota kokonaisvaltainen ja miellyttävä harjoittelukokemus, jonka aikana ammatillinen kehittyminen etenee isoin harppauksin. Toimintaa strukturoidaan molemminpuolisten tavoitteiden kautta. Olemme asettaneet Spring Academylle tavoitteet, jotka sisältävät niin tehokkaiden työtapojen ja analyysitaitojen kehittämistä kuin yleisten työelämätaitojen hiomista. Jokaisen yksilölliset tarpeet ja toiveet kuitenkin huomioidaan ja harjoittelujakson sisältö sekä tavoitteet pyritään räätälöimään joustavasti kunkin mielenkiinnon kohteiden mukaan.

Kattava ja viimeiseen yksityiskohtaan asti hiottu perehdytys, mentorointi ja säännölliset keskustelut avaavat ovet kehittymisen maailmaan. Kysyvä ei tieltä eksy, joten jokainen harjoittelija saa oman mentorin, jonka kanssa käydään tavoite-, väli- ja loppukeskustelut sekä erillisiä mentorointisessioita tarpeen mukaan kehittymisen tueksi. Mentori toimii myös tukena arjessa ja varmistaa pehmeän laskeutumisen. Tyhmiä kysymyksiä ei meillä ole olemassa.

”Mentoroinnin tarkoituksena on, että jokaisella meille tulevalla harjoittelijalla on oma luottohenkilö, jonka kanssa voi käydä matalalla kynnyksellä keskusteluita erilaisista aiheista. Mentori ei vain ohjaa projektityötä, vaan tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti yksilön kehittymistä ja matkaa Spring Advisorilla”, toteaa Aleksi Pesonen.

Jos jo tässä kohtaa mietit, että onko meillä pikkujoulut, kevätpäivät, kesäpäivät, syyspäivät ja niin edelleen, niin vastaus on kyllä! Yhteisöllisyys, virkistäytyminen ja porukalla rentoutuminen kuuluvat Springin toiminnan tukipaaluihin.

Rekrytointiprosessin avoimuus taattu

Kankeat ja hakijalle ”kuumottavat” rekryprosessit eivät ole Springin tyyliä. Prosessia on kehitetty hyvin hakijalähtöisesti ja kokonaisuutta muokattu palvelemaan niin hakijoiden kuin Springin tavoitteita.

Aleksi Pesonen on hionut rekrytoinnin särmiä ja kehittänyt toimintatapoja suunnitelmallisesti ensimmäisestä harkkahausta keväällä 2018 lähtien: ”Kölin alta vetämistä ja loputonta case-tehtävien sarjaa meillä ei harjoiteta. On ymmärretty, että positiivinen hakijakokemus on todella tärkeä ja jo tällä kyetään viestimään hakijoille sitä ilmapiiriä, joka meillä todellisuudessa vallitsee. Meille on tärkeää, että yhtiöstä ja tiimistämme jää mahdollisimman aito kuva hakijoille jo prosessin aikana tarkoittaen myös sitä, että hakija saa ja pitää testata meitä ja Springin sopivuutta työympäristönä itselleen hyvin avoimesti”.

Seuraavan kerran Spring Academyyn voi hakea maaliskuussa 2022, jolloin etsimme harjoittelijoita syksylle 2022 ja keväälle 2023. Harjoittelujakson kesto on noin 4 kuukautta ja tyypillisesti se alkaa joko syyskuussa tai tammikuussa. Palkka on varmasti asia, joka monia kiinnostaa – pyrimme läpinäkyvään ja reiluun palkkaukseen ja maksamme jokaiselle harjoittelijalle 3000 euroa kuukaudessa koko harjoittelujakson ajan.

Mitä meillä sitten tehdään ja kuka voi hakea?

Työ tekijäänsä opettaa ja harjoittelujakson aikaiset tehtävät pyrimme räätälöimään jokaisen oman kiinnostuksen mukaisesti. Teemme hyvin kattavasti erilaisia ylimmän johdon ongelmanratkaisuun liittyviä projekteja strategian, yritysjärjestelyiden ja suorituskyvyn parissa usealla eri toimialalla. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että liikkeenjohdon konsultille tyypillisiä työtehtäviä ovat muun muassa tiedonkeruu ja analyysit, mallinnus, esitysmateriaalien suunnittelu ja laatiminen, ongelmanratkaisu tiimin kanssa ja asiakastyöskentely- ja kommunikaatio. Mitä ihmettä nämä sitten tarkoittavat käytännössä? Kurkkaa linkki blogin lopusta!

”Projektien kirjo on meillä melkoinen, ja voimme tarjota harjoittelijan taustaan sekä kiinnostuksen kohteisiin osuvia tehtäviä. Tälläkin hetkellä toinen harjoittelijoistamme, Oskari, ilmaisi ennen harjoittelujakson alkua kiinnostuksensa strategiahankkeisiin ja kehittyä sillä osa-alueella. Tällöin olemme myös painottaneet strategiaa hänen työtehtävissään. Rahoitustaustaa edustava Joona puolestaan haluaa kokea mahdollisimman kattavasti erilaisia projekteja, joten hän on päässyt niin yritysjärjestelyihin kuin strategisiin ja operatiivisiin hankkeisiinkin. Projektista riippuen tehtävät saattavat hieman vaihdella, mutta tyypillisesti harjoittelijan pääasiallisena tehtävänä on monipuolinen analyysityö ja osakokonaisuuksien hallinta. Ajatuksenamme on aina, että harjoittelijat ovat mukana hankkeissa vakituisten konsulttiemme tapaan, ja tutuksi tulevat myös projektin kokonaiskuva ja tavoitteet sekä vuorovaikutus asiakkaan kanssa kaikkine nyansseineen ja vaiheineen.”, kertaa Ville Sailas.

Liikkeenjohdon konsultille ei ole olemassa vain yhtä sopivaa taustaa. Yleinen leima on, että vain tietystä yliopistosta tai esimerkiksi rahoitus- tai tuotantotaloustaustalla päätyy konsultointiin. Me kuitenkin näemme asian toisin. Toimintatapamme perustuu erilaisten luontaisten kyvykkyyksien, erilaisten osaamisalueiden ja mielenkiinnon kohteiden yhdistämiseen. Uskomme, että tätä kautta voimme kehittyä tiiminä ja yhtiönä parhaiten. Ja tämän palapelin rakentaminen lähtee liikkeelle rekrytoinnista.

”Tärkeintä meille tullessa on motivaatio ja oppimishalu sekä aito kiinnostus konsultointia ja yhtiömme kehittämistä kohtaan. Nykyisessä tiimissämme vallitsee vahva yrittäjähenkisyys, joka näkyy erityisesti draivina toimintatapojemme pitkäjänteiseen kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kuka vaan voi meillä ottaa vastuuta jonkin osa-alueen kehittämisestä, oli sitten kyseessä asiakasprojekteihin liittyvä asia tai sisäinen kehitysprojekti. Näin ollen, tehtävät meillä ovat niin monipuolisia, että ennalta on mahdoton määrittää, mikä olisi ”oikea” tai ”sopiva” opintotausta meille. Kauppatieteellisten ja insinööriopintojen lisäksi muun muassa valtiotieteelliset ja matemaattiset opinnot antavat hyvät lähtökohdat. Olemme hyvin avoimia kaikenlaisille taustoille ja aidosti haluamme myös vaalia tätä henkilöstössämme”, sanoo Aleksi.

Miten pääset messiin?

Seuraava haku Spring Academyyn aukeaa maanantaina 7.3.2022 ja haku on auki 3 viikkoa 27.3 asti. Spring Academyyn voit tutustua tarkemmin täältä esitteen muodossa, jossa avaamme muun muassa tehtäviä, tavoitteita sekä rekryprosessin kulkua.

Ota meidät seurantaan myös somessa, joten pysyt kyydissä ja ajankohtaisissa aiheissamme mukana!
Instagram
LinkedIn

Terkuin,
Springin jengi